Suda Koli Basili var demek ne anlama gelir?

Forumlar Su Suda Koli Basili var demek ne anlama gelir?

  • Bu konu boş.
  • Gönderi
    suhijyeni
    Anahtar yönetici
    Özellikle yaz aylarında koli basili ifadesi günlük hayatımıza girmeye başlar. Denizde, havuzlarda veya salgın çıkan yerlerdeki şebeke sularında koli basili bulundu şeklinde haberler duyabilirsiniz.

    Koli basili = koliform bakteri

    Koliform bakteri ifadesi uluslararası bir ifadedir ve bilimsel olarak da daha uygun bir ifadedir, bu nedenle koli basili yerine koliform bakteri ifadesi kulllanılmalıdır. Koliform bakteriler iki gruba ayrılır: Toplam koliform bakteriler ve fekal (ısıya dayanıklı) koliform bakteriler. Koli basili dendiğinde hemen her zaman Toplam koliform bakteri kastedilmektedir.

    Koliform Bakteri hastalık yapar mı?

    Koliform bakteri normal insanlarda hastalık yapmaz, ancak bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde veya küçük çocuklarda hastalığa neden olabilir.

    Koliform Bakteriler Nerede Yaşar?

    Koliform bakterilerin doğal yaşam yerleri kalın barsaktır. Daha açık olarak: sularda da görebildiğimiz koliform bakterilerin aslında temel olarak yaşadıkları yer insan ve hayvanların kalın barsaklarıdır, yani kalın barsaklarımızda ikamet eden mahalle sakinleri gibidirler, yan mahallede oturmak isterseler sorun çıkar: ya kendi mahallerinde kalacaklar ya da su-gıda vb. bulaşmadan sistemi kanalizasyon sistemi ile tamamen terk edeceklerdir. Ama her zaman bu başarılamayabilir ve sistemdeki bir hata, su veya gıdalara koliform bakteri karışmasına neden olur. Bu ne demek şimdi diyebilirsiniz. Şu demektir:

    SUDA KOLİFORM BAKTERİ SAPTADIYSANIZ O SU İNSAN VEYA HAYVAN DIŞKISI İLE BİR ŞEKİLDE KARŞILAŞMIŞTIR: ya doğrudan suya dışkı karışmıştır, ya kanalizasyon borusundan içme suyu borusuna doğru sızıntı vardır, ya da tuvaletten sonra elini yıkamayan bir kişi o suya elini sokmuştur veya benzeri senaryolar. Ama sonuç nettir: O SUYUN İÇİNDE İNSAN VEYA HAYVAN DIŞKISI VARDIR (Özellikle de fekal koliform bakteri saptanmışsa).

    Koliform bakteri zaten insanda varsa, suyla veya besinlerle tekrar vücudumuza girmesinde ne sakınca olabilir?

    – Öncelikle koliform bakterinin normal yaşam yeri kalın barsaktır, ağız değildir.
    – İkincisi suda koliform bakteri bulundu diye o su hastalık yapar denmez; o suya dışkı karıştığını gösterir ve hastalığı olan insanların dışkılarının ve dolayısıyla dışkılarındaki hastalık yapıcı mikropların da suya karışabileceği düşünülür.
    – Su klorlansın veya klorlanmasın, yapılan dezenfeksiyon işleminin yetersiz olduğunu ve o suda her ana hastalık yapıcı mikropların bulunabileceğini gösterir.

  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.