Su Sertliği (hardness)

Forumlar Su Sözlüğü Su Sertliği (hardness)

  • Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 11 ay önce suhijyeni tarafından güncellenmiştir.
  • Gönderi
    suhijyeni
    Anahtar yönetici
    Suda, çözünmüş mineral maddeler nedeniyle oluşan durum. Kalsiyum ve magnezyum su sertliğinde iki önemli mineraldir. Kalsiyum ve magnezyumun karbonat ve bikarbonat tuzları suda karbonat sertliğini oluşturur. Magnezyum klorid, magnezyum sülfat, kalsiyum klorid ve kalsiyum sülfat tuzları da suda sertliğe neden olurlar. Suyun sert olması temizlikte sabun gereksinimini artırır. Sert sular sıcak su borularında, ısıtıcılarda kireçlenmeye neden olabilir.
    Fransız sertliği (Fr) veya mg/lt CaCO3 ülkemizde yaygın olarak sertlik sınıflandırmasında kullanılan birimlerdir. Suyun içindeki sertlik iyonlarının konsantrasyonunu tanımlamada kullanılır. 1 Fr derecesi 10 mg/lt CaCO3 sertliğine eşittir.

    Çok yumuşak su …………. 0-5 Fr sertlik derecesi

    Yumuşak su ……………. 5-10 Fr sertlik derecesi

    Orta sert su …………. 10-20 Fr sertlik derecesi

    Sert su ……………… 20-30 Fr sertlik derecesi

    Çok sert su …………… > 30 Fr sertlik derecesi

    Aşağıdaki su sertliği skalası da suda sertliğin değerlendirilmesinde kullanılır, sınıflandırma suda çözünmüş tuzların ağırlığına (mg/L) göre yapılmıştır.

    [1] Yumuşak(soft) – 0-60 mg/l.

    [2] Orta sertlikte(moderately hard) – 61-120 mg/l.

    [3] Sert(hard) – 121-180 mg/l .

    [4] Çok sert(very hard) -180 mg/l?nin üzerinde.

    Son Güncelleme: 2005-05-31

  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.