Suda, çözünmüş mineral maddeler nedeniyle oluşan durum. Kalsiyum ve magnezyum su sertliğinde iki önemli mineraldir. Kalsiyum ve magnezyumun karbonat ve bikarbonat tuzları suda karbonat sertliğini oluşturur. Magnezyum klorid, magnezyum sülfat, kalsiyum klorid ve kalsiyum sülfat tuzları da suda sertliğe neden olurlar. Suyun sert olması temizlikte sabun gereksinimini artırır. Sert sular sıcak su borularında, ısıtıcılarda kireçlenmeye neden olabilir.
Fransız sertliği (Fr) veya mg/lt CaCO3 ülkemizde yaygın olarak sertlik sınıflandırmasında kullanılan birimlerdir. Suyun içindeki sertlik iyonlarının konsantrasyonunu tanımlamada kullanılır. 1 Fr derecesi 10 mg/lt CaCO3 sertliğine eşittir.
Çok yumuşak su …………. 0-5 Fr sertlik derecesi
Yumuşak su ……………. 5-10 Fr sertlik derecesi
Orta sert su …………. 10-20 Fr sertlik derecesi
Sert su ……………… 20-30 Fr sertlik derecesi
Çok sert su …………… > 30 Fr sertlik derecesi
Aşağıdaki su sertliği skalası da suda sertliğin değerlendirilmesinde kullanılır, sınıflandırma suda çözünmüş tuzların ağırlığına (mg/L) göre yapılmıştır.
[1] Yumuşak(soft) – 0-60 mg/l.
[2] Orta sertlikte(moderately hard) – 61-120 mg/l.
[3] Sert(hard) – 121-180 mg/l .
[4] Çok sert(very hard) -180 mg/l?nin üzerinde.
Son Güncelleme: 2005-05-31