› Forumlar › Su Kirliliği › Su Kirliliği Ve Hijyeni, Temel Kavramlar – Suların Kirlenmesi
- Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 1 yıl 9 ay önce
suhijyeni tarafından güncellenmiştir.
- Gönderi
-
- Ocak 2, 2022: 2:07 pm
Kaynağından çıkıp kullanılacağı ana kadar en kolay ve en çok kirlenen madde sudur. Çünkü su eritir, taşır, bırakır ve akar. Bu yüzden hemen her aşamasında kirlenmeyi engelleyecek tedbirler alınmalıdır. Medeni toplumlarda istenilmeyen atıkları uzaklaştırmak için hep su kullanılmıştır. Irmaklar, kanallar, göller ve denizler akla gelebilecek her tür çöp için bir havuz vazifesi görmektedir.
Suyun içinde uzun süre bakteri ve enzimlerle ilişki halinde bulunan bir çok materyal özellikle de organik bileşikler zamanla yıkıma uğrayarak veya çözünerek ortadan kaldırılırlar. Bu şekilde dekompoze olan atık maddelere ?biodegradable? maddeler denir. Bu tür maddeler metaller, plastikler ve bazı klorlu hidrokarbonlar gibi uzun süre kalıcı olan maddelerle karşılaştırıldıklarında azınlıkta kalırlar. Ama yıkılabilen maddeler de bir su kaynağına uzun süre zarar verebilir. Uluslararası bir sağlık sözleşmesi niteliğinde olan Alma-Ata bildirgesinde sıralanan temel sağlık hizmetlerinde temiz su sağlanması ve sanitasyon maddesi de vardır ve vazgeçilemez olarak değerlendirilmektedir.Tablo 1: Alma – Ata Bildirgesinde Vazgeçilemez Olarak Nitelenen Temel Bakım Kavramları.
1.Toplumun sağlık eğitimi
2.Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması
3.Temiz su sağlanması ve sanitasyon
4.Ana çocuk sağlığı ve aile planlaması
5.Sık görülen, çok sakat bırakan ve çok öldüren bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklama
6.Endemik hastalıkların denetim altına alınması
7.Sık görülen hastalıklar ve yaralanmaların uygun tedavisi
8.Temel ilaçların sağlanması
1977 yılında UNEP ve WHO tarafından GEMS (Global Environment Monitoring System) / Water Monitoring Project çalışması tüm dünya çapında 344 istasyonda (240 ırmak,43 göl ve 61 yüzeyel suyu) başlatılmıştır. Bu çalışmalar göstermiştir ki su kirliliği sadece az gelişmiş ülkelerin değil tüm dünya ülkelerinin problemidir. Fakat gelişmiş ülkelerde çeşitli yaptırımlarla kirli atıkların sulara arıtıldıktan ve dezenfekte edildikten sonra atılması sağlanmakta ve su kirliliğinin meydana getirebileceği zararlar ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır. Bunun yanında bırakın su temizleme tekniklerine sahip olmayı, kullandığı suyun içinde zararlı birşey olup olmadığından bile haberi olmayan birçok az gelişmiş ülke su kirliliğinin verebileceği zararları tüm çarpıcılığı ile yaşamaktadır.
Suyla bulaşan hastalıklar az gelişmiş ülkelerde sık görülen hastalıklardandır. Az gelişmiş ülkelerde görülen her dört hastalıktan birisi suyla bulaşan hastalıktır. Ayrıca bu ülkelerdeki hastalıkların %80?i temiz su eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.