Su Hijyeni

Forumlar Su Su Hijyeni

  • Gönderi
    suhijyeni
    Anahtar yönetici

    Kalıntılar bateri gelişimi için uygun ortamlardır. Uygun şekilde temizlenmeyen alet-ekipmanlar süt ve ürünlerinde kontaminasyona neden olur.

    Süt işletmelerinde kullanılan sular

    • İçilebilir su niteliği taşımalıdır.
    • Yumuşak su niteliği taşımalıdır.
    • Süspanse materyal içeriği minimum olmalıdır.
    • Çözünür Fe ve Mg tuzları içeriği 0.3 ppm’den az olmalıdır.
    • Kullanılan suların sertlik derecesi 5◦F’den küçük olmalıdır.
    • Sert sular bakteriyolojik kalitesi uygun olsa bile süttaşı oluşumuna neden olur.

    Suyun fiziksel özellikleri

    • Berraklık
    • Renk
    • Koku
    • Tat
    • Sıcaklık
    • pH

    Suyun kimyasal özellikleri

    Suyun bileşiminde pek çok organik ve inorganik madde bulunmaktadır.
    Flor, Demir, Mangan, Nitrit, Nitrat, Serbest Amonyak, Klorür, Sülfatlar vb…

    Suyun mikrobiyolojik özellikleri

    Suyun mililitresinde 100 koloniden fazla mikroorganizma bulunduğunda su kirlenmiş demektir.

    İşletmede kullanılacak sular içme suyu niteliğinde olmalıdır.

    • Patojen bakteri içermemelidir.
    • Mikroorganizma yükü az olmalıdır.
    • Berrak, renksiz, kokusuz ve soğuk olmalıdır.
    • Yeterli miktar ve basınçta olmalıdır.

    Suyun sertliği

    • Sertlik, suyun içerdiği Ca ve Mg iyonlarının miktarıdır.
    • Sertliğin sayısal birimi mek/l ya da ppm’dir.

    Suların sertliği;

    Toplam sertlik – Geçici sertlik- Kalıcı sertlik olmak üzere üçe ayrılır.

    Geçici sertlik (Karbonat sertliği)

    Karbonat ve bikarbonatlardan oluşan ve kaynatmayla ya da aktif kireç ilavesi ile giderilen sertliktir.

    Kalıcı sertlik (Mineral asit sertliği, karbonat olmayan sertlik)

    Kalsiyum ve magnezyumun diğer tuzlarından (sülfat, nitrat, fosfat, klorür ve silikat) ileri gelen sertliktir.

    Suyun Niteliği ve Sertlik Derecesi 0F

    • Çok yumuşak su: 0-7
    • Yumuşak su: 7-14
    • Hafif sert su: 14-22
    • Sert su: 22-32
    • Çok sert su: 32-54
    • Olağanüstü sert su: >54

    Sert suların süt işletmelerinde yarattığı sorunlar

    • Deterjanların temizleme fonksiyonunu üzerine etkilidirler.
    • Sert sulardan kaynaklanan tabaka oluşumuna neden olurlar.
    • Isı iletin katsayısında düşmeye ve daha fazla yakıt tüketimine neden olurlar.
    • Bölümlerde kireçlenmeye ve kazanların patlamasına neden olurlar.
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.